Skip to content

Energiatároló rendszerek: A jövő energiaforrásai

Az energiatároló rendszerek (BESS – Battery Energy Storage Systems) egyre fontosabbá válnak a fenntartható energiaellátás és a gazdaságos energiafelhasználás szempontjából. Az új technológiai fejlesztések és a növekvő környezettudatosság is erősíti jelentőségüket, így egyre többen ismerik fel rendkívüli hasznosságukat. Cikkünkben bemutatjuk az energiatároló rendszerek előnyeit és azt, hogyan segíthetnek az energiaköltségek csökkentésében, az energiafüggetlenség elérésében és a környezetvédelemben egyaránt.

Az energiatároló rendszerek funkciója

Az energiatároló rendszerek olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a megtermelt energia tárolását és későbbi felhasználását, így segítve a megújuló energiaforrások, – mint a napelemek vagy a szélgenerátorok – optimális kihasználását. Ezek a rendszerek tehát képesek elektromos energiát tárolni olyan időszakokban, amikor az energiatermelés meghaladja a szükséges mennyiséget, majd biztosítani az energiát, amikor az energiaforrások nem tudnak termelni, például amikor nem süt a nap vagy szélcsendes időben.


Miért hasznos még az energiatárolás?

Az energiatárolás és a hálózatokba történő visszatöltés segíti az energiahálózatok stabilitását, az energiaellátás folytonosságát, így az áramszünetek által okozott kockázat és kellemetlenség jelentősen csökken. Ezek a rendszerek támogatják a zöld energiatermelés szélesebb körű elterjedését, valamint lehetővé teszik a teljes energiafüggetlenség elérését a lakosság, a cégek és intézmények számára.


Miből áll egy ilyen rendszer?

Az energiatároló rendszerek minden esetben kapcsolódnak valamilyen energiatermelő egységhez. Ezek lehetnek megújuló energiatermelők, például napelemek, szélgenerátorok vagy más alternatív rendszerek. 

Az energiatároló rendszerek legfontosabb részei a tárolási egységek, vagyis az akkumulátorok, amelyek képesek az elektromos energiát tárolni és szabályozni annak érdekében, hogy a felhasználók számára folyamatosan elérhető legyen a megfelelő mennyiség.

Az inverterek feladata az elektromos energiát váltakozóárammá alakítani, amelyet így az elektromos hálózatban vagy különböző eszközökben lehet használni. Ezen kívül említhetünk még töltésszabályzókat, kapcsolókat és vezérlőket, valamint a szoftveres felügyeleti rendszert, amely segítségével a nyomon követhető és vezérelhető a teljes rendszer működése és optimalizálhatók a folyamatok.


Mekkora egy ilyen rendszer?



Az energiatároló rendszerek az adott felhasználási céltól és a rendelkezésre álló forrásoktól függően eltérő méretezésben és technológiával épülhetnek fel. Elkülöníthetünk lakossági, kereskedelmi célú vagy ipari felhasználású energiatároló rendszereket. Az energiatároló rendszerek nem készen kapható termékek, hanem előzetes felmérést követően, – ahol megismerjük az egyéni célokat, lehetőségeket és fogyasztói szokásokat, – személyre vagy cégre szabottan, egyedi tervezés és kivitelezés során készülnek.


Költségmegtakarítás

Az energiatároló rendszerek kiváló lehetőséget kínálnak a költségmegtakarításra. Azok a háztartások, amelyek napenergiát vagy szélerőművekből származó energiát használnak, csökkenthetik az energiaszámlájukat.

Ugyanis amikor az energiatermelésük meghaladja a háztartás energiafelhasználását, a létrejövő felesleges energiát el lehet tárolni az akkumulátorokban későbbi felhasználásra, így a megtermelt energiatöbblet nem vész kárba. Ezzel nemcsak pénz takarítható meg hosszú távon, hanem csökkenti a környezeti terhelést is.

Ezen kívül az energiatároló rendszerek lehetővé teszik az otthoni felhasználók számára, hogy hálózattól függetlenül működtessék az elektromos eszközeiket. Támogatják az energiafüggetlenség elérését olyan területeken is, ahol hálózati elérés korlátozott vagy egyáltalán nincs. Ez különösen fontos vészhelyzetekben (például természeti katasztrófák után), amikor az energiaszolgáltatás szünetelhet. Az energiatároló rendszerek segítségével az otthonok és kisebb üzletek önállóan el tudják látni magukat elektromos energiával, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a létfenntartáshoz kritikus időkben.


Környezetvédelmi szempontok

Az energiatároló rendszerek a környezetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontosak, hiszen a modern és hatékony rendszerekkel csökkenthetjük a környezeti terhelést. Az energiatárolás lehetővé teszi az energiahatékonyság növelését, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentését.

Az energiatároló rendszerekkel kapcsolatos további információkért és tanácsadásért keresse fel szakértőinket, akik készséggel segítenek az energiahatékony és környezettudatos megoldások kiválasztásában.

Duna Watt – Az energia jövője a kezében!