Skip to content

Napenergia Plusz Program: óriási támogatási program indul

Lakossági napelem és akkumulátor támogatás

A 2024. január 15-én induló Napenergia Plusz Program Magyarország kormánya által bevezetett nagyszabású támogatási kezdeményezés, amely a megújuló energiaforrások használatának ösztönzését célozza.

 
KIEMELT AJÁNLATUNK

A Duna Watt kínálatában a teljes napelemes rendszer energiatárolóval: bruttó 4.839.706 Ft-tól. Az állami támogatás ennek az összegnek a 66%-a, tehát sikeres pályázat esetén bruttó 1.645.500 Ft  fizetendő*

Az első 100 ügyfelünknek 11kW-os elektromos autó töltőt adunk ajándékba!


Cikkünkben összegyűjtöttük a a legfontosabb tudnivalókat a pályázatról:

A 75 milliárd forint keretösszegű állami támogatású napelem és akkumulátor pályázat lehetőséget teremt a családoknak arra, hogy saját napelemes rendszereket telepítsenek otthonaikba, és egyidejűleg energiatároló rendszereket is beszerezzenek. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy a háztartások saját maguk állítsák elő, tárolják és használják fel a zöld energiát. Ez hozzájárul az energiafüggetlenségükhöz és az energiaköltségeik csökkentéséhez.

A program keretein belül az állam akár az összberuházás 66 százalékát visszaadja támogatásként, annak érdekében, hogy ösztönözzék az energiatakarékosságra és a megújuló energiába történő befektetést a lakosság körében.


PÁLYÁZATI INFORMÁCIÓK

Az új lakossági napelem és energiatároló telepítési pályázat legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyújt, amelynek legfontosabb feltételei a következők:

  • Napelemre és tárolóra együttesen szükséges pályázni. Ezen belül az inverter teljesítménye minimum 4, maximum 5 kW, a tároló kapacitása minimum 7,5, maximum 10 kWh lehet. A napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120 %-át tehetik ki.
  • A lakossági előregisztráció 2024. január 15-től indul a napenergiaplusz.nffku.hu oldalon. A pályázatokat beérkezési sorrendben bírálják el. 
  • A sikeres előregisztrációt követően érdemes fölvenni a kapcsolatot az adott területen munkát vállaló kivitelezővel, majd a vele kötött kivitelezési szerződéssel és költségvetési tervvel együtt lehet beadni a tényleges támogatási kérelmet. Ezek elbírálása szintén a beérkezési sorrend alapján történik majd.

További lényeges információ, hogy a támogatási keretnek nincs területi lehatárolása az országban, így kizárólag a gyorsaság és a sokféle feltételnek való teljes megfelelés számít majd.

Napelem, inverter, tároló
A PÁLYÁZAT FELTÉTELEI

Az új lakossági pályázat számos előfeltételt tartalmaz, amelyeket érdemes nagyon alaposan tanulmányozni, mielőtt bárki belevágna az összetett folyamatba.
Az alábbiakra például mindenképpen ajánlott figyelni:

  • A támogatási pályázatban nagykorú, magyar adóazonosító jellel rendelkező magánszemélyek vehetnek részt, akik legalább résztulajdonosai annak az adott ingatlannak, ahol a beruházás megvalósul 
  • Fontos, hogy állandó lakhatási céllal épült ingatlanról legyen szó, ahova az állandó lakcím is be van jelentve. Nyaralók esetében az ingatlan lakhatási célú funkcióját bizonyító dokumentummal (pl.: jegyzői-, vagy építési hatósági igazolás) szükséges alátámasztani. 
  • Családi házra lehet pályázni, illetve használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére/épületrészére. Emellett legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre/lakásra lehet támogatási kérelmet beadni. 
  • Kizáró ok a lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adóként behajtható köztartozás, kivéve, ha az adóhatóság fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett.
  • Nem támogatható az a pályázat, amelyben a beruházással érintett lakóingatlan vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) székhelyeként van bejegyezve, vagy annak telephelye, fióktelepe, így sok céges tulajdonban lévő ingatlan kiesik a pályázat köréből.

PÉLDÁK SEGÍTIK A DÖNTÉST

Érdemes alaposan tanulmányozni a pályázati felhívást még azelőtt, hogy valaki eldöntené, belevág a pályázatba. Ajánlott átolvasni a 12.4. pontot, mert részletes példákat tartalmaz a kétféle pénzügyi elszámolás menetéről. Segítségével jobban megérthető, hogy az önerő vállalása mit is jelent pontosan.

Az új pályázati lehetőség és a kedvezőbb feltételek fontos lépést jelentenek az energiafüggetlenség felé vezető úton. Az energiafüggetlenség elérése és az energiafelhalmozás támogatása kulcsfontosságú lépések a fenntartható jövő irányában. A Napenergia Plusz Program lehetőséget teremt arra, hogy az emberek saját maguk számára biztosítsák az elektromos energiát.

* Fenti ajánlati ár egy 5 kW teljesítményű napelemes rendszert, 5 kW teljesítményű invertert és egy 10 kWh kapacitású akkumlátort tartalmaz. Ezen ajánlati ár tartalmazza a telepítés, az engedélyezés és egyéb tartozékok árát. A telepítés költsége a helyszín pontos megismerését követően változhat.


Kérjen tőlünk ajánlatot díjmentesen!